Вивчення граматики у молодшій школі з Wonderful World Grammar

Яке місце займає вивчення граматики на уроках англійської у молодшій школі? Це невіддільна частина навчального процесу, адже граматика допомагає поєднати слова у речення і висловити свою думку. Граматика допомагає перетворити “I, house, big” у більш зрозуміле висловлювання “My house is big.” У молодшій школі учні опановують основи англійської мови, тому важливо навчити їх вимовляти прості речення, ставити питання, описувати малюнок та називати предмети у множині. 

Загалом, від моменту, коли учні дізнались нову конструкцію і до моменту, коли вони зможуть її вживати самостійно, проходить багато часу.  

Що може викладач зробити на цьому шляху?  

1.Давати можливість побачити та почути багато прикладів та помітити ці структури
Учні мають багато користі від прикладів, які бачать у текстах, чують в піснях та відео кліпах. 
Навчайте учнів помічати особливості певних структур. Важливо давати більше можливостей для цього: як в ізольованій формі, так і в контексті. Для молодших учнів важливо опанувати форму структури і зрозуміти ситуації, в яких ми вживаємо їх.  

2. Пропонувати більше можливостей для вимовляння  
Тут також важливо зберігати баланс між формою та змістом. На початковому етапі ми звертаємо увагу на механічне повторення, але разом з цим потрібно і не відривати вивчену форму від її змісту. Учні можуть читати тексти, вивчати пісні та віршики, складати персоналізовані речення з використанням структури та ігри. 

3. Персоналізувати вивчене правило. 
Молодші учні егоцентричні, їм важливий їх власний світ та вони самі, тому справді необхідними стануть завдання, коли учні будуть розповідати про себе. Опанувавши певну структуру, обов’язково додайте кілька вправ, коли учні розповідатимуть про себе, свої іграшки, своїх улюблених героїв. І знову важливо робити це якомога більше разів. 

Посібник Wonderful World Grammar має усе необхідне для того, щоб допомогти учням стати впевненими користувачами англійської та полегшити роботу вчителя під час підготовки уроків та викладання. 

Кожна тема починається з прикладу, який «вимовляє» дитина. Учні отримають зрозумілу структуровану таблицю, яка продемонструє форму та надасть більше прикладів вживання. Завдання поступово ускладнюються, тож в учні отримають багато можливостей використати вивчене правило. І, найголовніше, у посібнику наявні усні вправи та ігри. Саме ці вправи дозволяють персоналізувати вправу, адже учні будуть розповідати про себе.  

Корисні посилання: 

Приклади сторінок Wonderful World Grammar. Level 3  

Інформація про курс Wonderful World, Second edition

Запис вебінару Вебінар “Back to Basics Grammar with Young Learners”