Три причини виховувати сучасних громадян світу на уроках англійської

Чи згодні Ви з тим, що ми навчаємо учнів у зовсім іншому світі, ніж той,  де навчались ми? Мабуть, кожний знайде щонайменше 5 відмінностей. Навколо нас більше інформації, глобальні зв’язки поширюються і стають міцнішими, проблеми в різних куточках світу все частіше торкаються і нас. Вважливо, і самим не втратити голову від швидкості змін, і наших учнів навчити орієнтуватися у сучасному світі.

Хто такий громадянин світу?

Спочатку, давайте визначимось з поняттям. На сайті міжнародної організації Oxfam зустрічаємо такий варіант:  «Громадянин світу – це той, хто усвідомлює та розуміє зовнішній світ та своє місце в ньому. Він грає активну роль у своїй громаді та працює з іншими, щоб зробити нашу планету більш рівною, справедливою та екологічно безпечною».

Уявіть класну кімнату, де учні мандрують, знаходячись за партами! Уявіть урок, який закінчується очами, що світяться бажанням дізнатись ще більше! Ми з вами можемо отримати такі уроки, якщо серйозно замислимось і почнемо втілювати виховання свідомих громадян світу. І ось, три головні причини, чому цим не можна нехтувати!

Причина 1. Підготовка до дорослого життя у світі, що швидко змінюється

Знайомлячись із культурами та сьогоденням різних країн світу учні навчаються мислити ширше, бути гнучкими, розуміти проблеми на глобальному рівні і потребу співпрацювати з іншими.

Завантажити у форматі PDF

Причина 2. Повага до власної культури

Учні, навіть наймолодші, починають дивитись на світ ширше, коли бачать побут на культуру не тільки своєї громади, а і однолітків навколо світу. Правильні питання вчителя допомагають помітити схоже та відмінне в культурі різних народів, виховати повагу до різноманіття. Це допомагає усвідомити цінність власних традицій і бажання ділитись ними з іншими.

Завантажити у форматі PDF

Причина 3. Розуміння необхідності навчатись

Захоплюючий контент пояснить «навіщо нам це треба» краще ніж тисяча слів. Учні починають цікавитись, а чому «у нас так, а у них по-іншому», тим самим, розвиваючи допитливість. Нові факти про світ кожного уроку допоможуть зрозуміти, що є ще так багато того, що можна дізнатись.

Найпростішим джерелом знань про світ сьогодні є фотографії та відеорепортажі з різних куточків світу. Приклади, як використовувати фотографії можна знайти на нашій сторінці у Facebook.

Завантажити у форматі PDF

Ще більше практичних ідей шукайте у статтях та вебінарах від National Geographic Learning: