Методична стаття “Ідеї для онлайн-уроків у середній школі”

У нашій статті поговоримо про те, як залучати учнів до роботи на онлайн уроках, а також про матеріали видавництва National Geographic Learning, які тепер доступні для кожного вчителя України, де б ви зараз не знаходились.

Працювати з учнями середньої школи – це особливий виклик. Вони вже хочуть бути дорослими, у них свої інтереси, і навчальна діяльність вже не на першому плані. Тому ми часто спостерігаємо низьку активність учнів на уроках. Під час онлайн навчання ця проблема стає ще більш помітною, тому що вчителю стає важче контролювати учня, який знаходиться за іншим боком екрану. То як нам навчати англійської?

Залучайте учнів до активної роботи

Звичайно, вихід є. Найголовніше, що допоможе залучити учнів до уроку – це зробити так, щоб вони завжди були чимось зайняті.

Ось як можна це зробити:

  • Поки хтось відповідає усно, учні пишуть вам в коментарі слова, які чують з відповіді однокласника, або висловлюють власну думку.
  • Учні висловлюють власну думку з приводу питання письмово у чаті з вчителем. Потім вчитель зачитує відповіді та клас вирішує, хто з учнів це написав.
  • Вчитель демонструє на екрані малюнок за темою уроку, а учні роблять підписи на екрані. В залежності від рівня це можуть бути слова, речення чи питання.
  • Учні обирають емоцію і відправляють в чат, щоб показати, яким було попереднє завдання.

Як бачите, зі сторони вчителя тут менше зусиль, але кожен в класі буде зайнятий роботою.

Обирайте різноманітні матеріали

Онлайн навчання дає можливість використовувати відео, аудіо, ігри та інтерактивні вправи. Заплануйте один інтерактивний ресурс на кожний урок. Його доцільно використовувати у другій половині уроку, коли учні вже почнуть втомлюватись. Кожного разу обирайте щось нове, спостерігайте, що учням подобається більше. Запитуйте їх, щоб вони хотіли зробити цікавого наступного разу.

Підлітки сьогодні розуміються на технологіях дуже гарно, а ми можемо використати це вміння і на своїх уроках. Попросіть учнів підготувати Kahoot, або якусь іншу гру для перевірки слів або граматики. Це можна доручити тим, хто швидше опанував тему, або навпаки там, хто недостатньо замотивований. Таке завдання, вірогідно, надасть учню впевненості у своїх силах.

National Geographic Learning for Teachers

Ми пропонуємо додати до своїх уроків матеріали видавництва National Geographic Learning.

Для середньої школи є багато розробок уроків для розвитку усного мовлення. Ми зробили підбірку матеріалів для розвитку різноманітних Speaking Strategies. Учні будуть вивчати корисні вирази для різних ситуацій і тренуватись вживати їх у своєму мовленні. Ви знайдете такі стратегії:

  • checking for understanding;
  • asking for repetition;
  • showing interest та багато інших.

Вправи підібрані так, щоб незалежно від основного курсу, учні мали можливість вивчити корисні вирази та відпрацювати їх у готових вправах. Завдання передбачають роботу в парах, тому учні будуть ще й вчитися співпрацювати.

Учням мають сподобатись і Communicative Worksheets, які засновані на історіях у вигляді коміксів. Для кожного уроку учням знадобиться AW (activity worksheet) та SC (student’s card). План уроку вчителі знайдуть у TN (teacher’s notes), там і пояснення, як подати матеріал та організувати роботу, і ідеї, для додаткових завдань.

Наші настільні ігри вже давно мають попит серед викладачів, перегляньте їх за посиланням, якщо ще не бачили.

Якщо ви працюєте з молодшими школярами, або з 10-11 класами, завітайте до відповідного розділу. Ми зібрали цікаві історії для найменших. А скоро ще з’являться відео циклу Story Time. Для найстарших учнів ми зробили збірки завдань для розвитку читання, говоріння та письма.

Слідкуйте за оновленнями, адже National Geographic Learning готує багато цікавих матеріалів для підтримки вчителів України!

Більше за темою: 

Стаття «Читаємо вдома»
Онлайн уроки. Інтерв’ю з методистом
Запис вебінару Delivering Successful Online Lessons