Англійська + Цінності = Цікавий Урок

Виховання цінностей створює здорове й часто радісне навчальне середовище та допомагає учням розвивати свої вміння взаємодіяти з іншими, з навколишнім світом та краще зрозуміти себе. Це вміння ми починаємо розвивати в молодшому віці, але вони стануть у нагоді й в дорослому житті. Коли оточення сповнене позитивних цінностей, учні засвоюють потрібні інструменти для успіху в школі та поза її межами.

Тож, наша задача, як вчителів Нової української школи, не лише навчити спілкуватися англійською в різноманітних ситуаціях, але й показати приклад та дати поняття про загальнолюдські цінності. Тож пропонуємо об’єднати обидві задачі в цікаві уроки, які запам’ятаються молодшим школярам.

Яким цінностям навчати

Загалом моральні цінності можна поділити на три категорії:

  1. Я. Приклади моральних цінностей, які належать до цієї категорії:  “Be curious», “Be yourself”, “Use your time well”, “Challenge yourself”.
  2. Люди навколо мене. Приклади: “Accept differences”, “Share your toys”, “Help others”.
  3. Світ навколо мене. Приклади: “Take care of your neighborhood”, “Be kind to animals”, “Explore your city”.

Кожні зі сфер важлива. Дитина навчається краще розуміти себе, планувати своє життя, вивчати, що їй подобається, а що ні. Разом з тим, ми виховуємо вміння бути серед людей, вчимо домовлятись та вирішувати конфліктні ситуації. І третім компонентом є наш вплив на навколишнє середовище, адже здорова людина і здорові стосунки не можливі без здорової планети. Тому радимо почергово звертатись до кожної з цих сфер.

Як навчати моральним цінностям

Виховання матиме результат, якщо ми робимо щось систематично, а також, якщо наші дії та слова не розбігаються. Наприклад, вивчивши з учнями, що важливо бути допитливим, варто надалі нагадувати учням ставити питання, давати завдання, в яких учні будуть самостійно отримувати нові знання про щось. Потрібно і власним прикладом доводити, що бути допитливим – це корисно.

Звичайно, просто послухати про важливість бути ввічливим або користь від вміння ділитися не розкриє усю повноту та надасть учням потрібних інструментів. Потрібно діяти, потрібно бути активним і пробувати застосовувати отримані знання на практиці. Тож, ми підготували загальний план уроку, який підійде до навчання будь-якої цінності та допоможе поєднати це з вивченням англійської мови.

Загальний план уроку з розвитку моральних цінностей та мовленнєвих вмінь

Етап 1

Мета: Зацікавити учнів

Інструменти:

  • Перегляд відео;
  • Прослуховування історії або казки;
  • Відповіді на питання по ситуативному малюнку ;
  • Розбір проблемної ситуації, що сталася в класі.

Етап 2

Мета: Презентувати новий матеріал

Інструменти:

  • Презентація соціального правила коротко та містко. Наприклад “Be friendly”, “Share your things”, “Be kind to others”;
  • Ознайомлення з потрібними виразами за допомогою діалогу ;
  • Опрацювання діалогу.

Етап 3

Мета: Дати можливість учням застосувати вивчене правило у мовленні

Інструменти:

  • Рольова гра;
  • Персоналізація правила;
  • Опитування;
  • Малюнки, комікси.

Про конкретні ідеї та приклади, як застосувати цю схему можна дізнатись з вебінару методиста National Geographic Learning, Діани Головань “Ways to Create a Healthy Learning Environment”.

Де брати матеріали для навчання цінностей

Якщо виховання моральних цінностей та соціально-емоційний розвиток учнів для вас є важливим і ви б хотіли більше уваги приділяти цьому увагу систематично радимо звернути увагу на навчальний курс для молодших школярів Look. Адже тут ви отримаєте всебічне охоплення цієї теми. Корисні уроки учні вивчать і під час читання текстів, і перегляду відео, і у спеціальних уроках “Values”, які містяться у кожному розділі. Як це працює? Ознайомтесь з методикою соціально-емоційний розвиток за посиланням.

Ви можете вже запланувати два таких уроки, використовуючи наш інтерактивний зразок. Пропонуємо звернути увагу на уроки 5 у рівнях 1 і 3, у яких разом з піснею учні навчаться таким цінностям, як «Make friends at school” та “Love your town” відповідно. Перегляньте, які цікаві ідеї пропонує Teacher’s book та Workbook та діліться результатами уроків з нами на нашій сторінці Facebook.